
Neurodiversiteit op de werkvloer
Is er binnen jouw organisatie al beleid op het gebied van diversiteit en inclusie? En hoe staat het met verzuimpreventie? In hoeverre is er binnen dit beleid ook aandacht voor neurodiversiteit (AD(H)D, autisme, HSP, hoogbegaafdheid etc.)?
​
Vaak wordt dit wezenlijke verschil tussen breinen, denkwijze en gedrag van mensen op de werkvloer over het hoofd gezien en dus niet meegenomen in het medewerkersbeleid. En dat terwijl gemiddeld maarliefst 20% van de mensen een neurodivergent brein heeft.
Verschillende breinen brengen verschillende perspectieven en dat is voor een organisatie alleen maar goed. Maar dat betekent dat er ook verschillende behoeftes zijn. Om maar een voorbeeld te noemen: de een wordt gek van veel vergaderen en de ander wil juist regelmatig afstemmen. De een gaat heel lekker op thuiswerken en wordt gek van de kantoortuin, en de ander heeft juist wat reuring nodig om iets gedaan te krijgen.
Zoveel mensen, zoveel wensen. En dat is waar het heel vaak mis gaat. Want vaak zijn bedrijven dus ingericht op de wensen van de mensen met een neurotypisch (normaal) brein. Dat betekent dat neurodivergenten zich zonder dat jij het doorhebt, dag in dag uit aan het aanpassen zijn aan de norm. Naar wat er binnen een organisatie en de maatschappij van hun verwacht wordt. Het maskeren van hun neurodivergente symptomen en kenmerken kost hun bakken met energie. Andersom worden hun unieke talenten niet altijd gezien, benut en gewaardeerd. Allemaal factoren die niet alleen potentie onbenut laten, maar ook nog eens bijdragen aan stress en burn-out.
Het is dus bijna een logisch gevolg dat neurodivergente mensen een verhoogd risico hebben op uitval door een burn-out. Wist je dat dit risico wel rond de 50% ligt en dat dat twee keer zoveel is als het gemiddelde?
Gelukkig zijn de individuele gevolgen en torenhoge kosten van langdurig ziekteverzuim eenvoudig terug te dringen! Met meer aandacht voor de groep neurodivergente professionals en de juiste aanpassingen in het HR beleid kun je echt het verschil maken! Sterker nog: met de juiste ondersteuning kan iedereen zijn of haar talenten nog meer benutten. En het mooie is dat een aanpak die werkt voor neurodivergents, ook een positief effect heeft op de rest (de neurotypicals). Win-win!
​
Wil jouw organisatie neurodiversiteit en de impact hiervan serieus nemen, maar beschikken jullie op dit moment over onvoldoende kennis daarover? Wil jij weten hoe je vanuit HR aan de knoppen kunt draaien om jouw medewerkers een breinvriendelijke werkplek te bieden?
​​
Wacht dan niet langer en zet die eerste stap!

Workshop neurodiversiteit op de werkvloer
Ik help jou en jouw organisatie in 3 stappen:
​
1. Een interactieve workshop over neurodiversiteit op de werkvloer. Deze is in de basis bedoeld voor HR medewerkers en leidinggevenden. Of voor eenieder binnen de organisatie die zich bezig houdt met D&I vraagstukken of re-integratie. En in het kader van deep democracy kan een afdeling of team hier ook juist bij betrokken worden.
​
Tijdens deze workshop ga ik o.a. dieper in op de volgende vraagstukken:
-
Wat is neurodiversiteit / neurodivergentie en hoe kun je dit herkennen?
-
Waarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden?
-
Wat zijn de verschillende talenten en valkuilen van de diverse breinen?
-
Wat zijn veel genoemde uitdagingen op de werkvloer?
-
Hoe kun je op leidinggevend, team en organisatieniveau aanpassingen doen om jouw neurodivergente medewerkers te ondersteunen?
2. Advies en plan van aanpak voor een breinvriendelijke werkvloer.
Een workshop zonder concreet actieplan is niet zoveel waard. Daarom gaan we aan de hand van de opgedane informatie en aan de hand van de BALANS methode™ samen aan de slag om jullie werkvloer breinvriendelijker te maken. Dit kan in deel 2 van de workshop, maar ook apart of in een kleiner groepje. Wat we in deze sessie vastleggen:
-
Waar staan jullie nu?
-
Wat is de gewenste situatie?
-
Welke aanpassingen zijn er nodig om de groep neurodivergente mensen in jullie organisatie beter te ondersteunen?
-
Wat heeft prioriteit op basis van input/impact?
-
Hoe ga je dit implementeren?
Hierbij behandelen we zowel het perspectief van de organisatie, als dat van teams, leidinggevenden en neurodivergenten.
​
3. Coaching van neurodivergente medewerkers.
Uit een onderzoek onder neurodivergenten blijkt dat coaching ​één van de aanpassingen is die zij graag gerealiseerd zien. Dit stelt hen in staat om beter om te gaan met de dingen waar ze tegenaanlopen in de organisatie. En zelfs als die intrinsieke behoefte niet zo sterk is, is er vanuit het algemene perspectief van de neurodivergent echt nog van alles mogelijk om bij gecoacht te worden. Het is namelijk fijn als je omgeving rekening met je wil houden, maar dat werkt beter met het juiste vertrekpunt. En dat is jezelf kennen.
​
Als gespecialiseerd coach en ervaringsdeskundige met neurodivergentie kan ik me heel goed verplaatsen in deze groep medewerkers en ze ook de tools aanbieden die wél voor hen werken. Bovendien is een externe coach voor deze groep cruciaal zodat ze zich veilig voelen om echt zichzelf te zijn en zich uit te spreken. Coaching kan zowel 1-1 als in groepen plaatsvinden. Netwerken met like-minded (pun intended) professionals is namelijk heel hulpzaam en nuttig.
​
Klik hier als je meer wilt weten over coaching voor bedrijven.

Wil jij alvast aan de slag?
Download dan hier de gratis
BALANS™ op de werkvloer checklist.
Wat kun je van mij verwachten?
Kwaliteit
Ik weet waar ik het over heb. Ik ben gediplomeerd docent en coach en ik heb me gespecialiseerd in neurodivergentie. Bovendien ben ik met mijn AD(H)D, HSP, dyscalculie en hoogbegaafdheid ook ervaringsdeskundige. Je krijgt dus niet gewoon informatie uit een boekje, maar een pure reactie, mening of visie onderbouwd met kennis uit de wetenschap en bedrijfsleven.
Praktijk- en resultaatgericht
Ik hou ervan als datgene wat ik leer ook in de praktijk toepasbaar is en impact maakt. Daarom blijf ik niet hangen in theorie, maar geef ik voorbeelden en tools zodat je echt een werkbaar actieplan kunt maken voor jouw neurodivergente medewerkers. Een idee zonder plan is slechts een idee. En een plan zonder doel, doelloos.
Ervaring in het bedrijfsleven
Ik heb een achtergrond als operationeel directeur van een traineeship, als coördinator professionele vaardigheden bij de Hogeschool Rotterdam en als HR specialist bij een snelgroeiend digital agency. In alle rollen heb ik met neurodivergente mensen of teams gewerkt, daar leiding aan gegeven of gecoacht. Ik ben dus ervaren in het begeleiden van mensen bij werkgerelateerde vraagstukken en het maken van stappen in hun loopbaan.
Duidelijke visie
Een van mijn talenten is om complexe vraagstukken op te lossen en verbanden te zien. Daarbij heb in mijn aanpak altijd aandacht voor het hele plaatje én het individu. Een holistische, not-so-average aanpak waarbij ik buiten kaders denk. Dus als je mij mee laat denken met jouw neurodiversiteit en vitaliteit vraagstukken, dan komt er ongetwijfeld een passende oplossing waar je zelf nog niet eens aan had gedacht.
Praktische informatie over neurodiversiteit voor bedrijven
Zoals je hierboven kunt lezen help ik jouw organisatie in drie stappen:
1. Een workshop over neurodivergentie op de werkvloer
2. Een plan van aanpak voor een breinvriendelijke werkvloer
3. Coaching voor neurodivergente werknemers
​
Om jouw vraagstukkken rondom neurodivergentie echt goed aan te pakken adviseer ik altijd om op alle 3 de niveaus in te zetten. Weten wat, weten hoe en doen zijn namelijk drie hele andere dingen. Maar een klein begin om de "jungle called workplace" een stukje overzichtelijker te maken voor mijn neurodivergente medemens, is ook een begin. Dus de mogelijkheden zijn flexibel bespreekbaar.
